Spinal anestezi, subaraknoid boşluğa ince bir iğneyle lokal anestezik veya opioid enjekte edilmesini içeren bir bölgesel anestezi şeklidir. İğne, genellikle 9 cm uzunluğundadır.
Devamını Oku »Genel Konular
Göbeğin Şekillendirilmesi Umbilikoplasti
Umbilikoplasti, göbek deliğinizin görünümünü değiştiren bir işlemdir. Başlangıçta bebeklerde göbek fıtıklarını tedavi etmek için kullanıldı. Son yıllarda popüler bir kozmetik cerrahi haline geldi.
Devamını Oku »Kara Ölüm (Veba Salgını)
Kara Ölüm, Kara Veba ya da Büyük Veba Salgını. Veba salgını, Orta Çağ’da (1347-1351 yılları) Avrupa’da büyük yıkıma yol açan bulaşıcı bir hastalıktır. Salgına Yersinia pestis adı verilen bir bakterinin yol açtığı düşünülmektedir.
Devamını Oku »Genel Anestezi Yan Etkileri
Genel anestezi ne zaman kullanılır ve güvenli midir? Genel anestezi çok güvenlidir. Hastalar, önemli sağlık sorunları olsa bile, ciddi sorunlar olmadan genel anesteziyi tolere edebilir. Ancak herhangi bir ilaç veya tıbbi işleme karşı elbette bazı yan etkiler yaşanabilir. İşte beklentiler..
Devamını Oku »SİBO nedir ve Nasıl tedavi edilir?
İnce Bağırsaklarda Fazla Bakteriyel Büyüme (SİBO) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey.
Devamını Oku »Günlük ne kadar Su içmeliyiz?
Su, canlı olan her şey için gereklidir. Kuran-ı Kerimde ayette yer alan “Biz her canlıyı sudan yarattık.” mealindeki ifadede geçen “her canlı”dan maksat, dünyada görülen hayat sahibi olan insanlar, hayvanlar ve bitkilerdir. أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَا وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاء كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ Enbiya suresi 30. ayet …
Devamını Oku »Antibiyotik Direnci için basit çözüm
Toplumda Antibiyotik direnci olarak bilinen durum literatürlerdeki tıbbi adı “Antimikrobiyal Direnç” olarak bilinir, kısaltması AMD. 2019 yılı itibariyle dünya çapında ve ülkemizde bu durumla ilgili ciddi artış olabileceği düşüncesiyle bu makaleyi hazırladım.
Devamını Oku »Kemik Erimesi neden olur?
Kemik erimesi nedir? Kemiklerin kırılgan olduğu durumdur. Latincesi Osteoporoz dur. Bunun anlamı da ‘gözenekli kemikler‘ dir. – Genelde bilek, omurga ve kalçada görülür. Bu hastalığın önkenmesi tedavisinden daha önemlidir.
Devamını Oku »Hashimoto hastalığı nedir?
HASHİMOTO Anlamı Hashimoto hastalığı, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırdığı otoimün bir hastalıktır. Tiroid bezi, organlarımızın koordineli çalışmasını kontrol eden hormonları üreten endokrin sisteminin önemli bir parçasıdır.
Devamını Oku »Şarbon bulaşıcı bir hastalık mı?
Şarbon hastalığı, Bacillus anthracis olarak bilinen gram-pozitif, çubuk biçimli bakterilerin neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Nadir olsa da, insanlar enfekte hayvanlarla veya kontamine hayvan ürünleriyle temas ettikleri takdirde hasta olabilirler.
Devamını Oku »Lyme Hastalığı nasıl anlaşılır?
Lyme hastalığı nedir? Lyme hastalığı, Borrelia burgdorferi bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. B. burgdorferi, enfekte bir kene ısırığı tarafından insanlara bulaşır. Kene bir geyik veya başka hayvan tarafından enfekte olur. “Laym” olarak okunur.
Devamını Oku »Kolşisin Nedir? Nerede kullanılır?
Kolşisin, mahmur çiçeğinden (Colchicum autumnale) bitkisinin soğan ve tohumundan elde edilen bir ilaçtır. Peki nerede kullanılır?
Devamını Oku »FMF Hastalığı için kesin çözüm var mı?
Hastalığın toplumda yaygın olarak bilinen adı “FMF” yani Familial Mediterranean Fever, yani Ailevi Akdeniz Ateşi.
Devamını Oku »İnsan Vücudunda Yeni bir organ bulundu!
New York Üniversitesi’nde görevli bilim insanları tıp dünyasını şaşkına çeviren bir açıklama yaptı. Yapılan incelemeler sonucunda ABD’li bilim insanları bütün vücudu kapsayan bir organ bulunduğunu açıkladı. Interstitium adı verilen bu organ dokuların zarar görmesini engelliyor ve vücuttaki en büyük organ olarak tanımlanıyor.
Devamını Oku »Otofaji bilimi sağlığınızı artırabilir mi?
Bu makalede az bilinen bir bilimsel gerçeğe değineceğim; kilo vermenin, daha genç görünmenin ve yaşamı uzatmanın yeni ve doğal yolu..
Devamını Oku »Displazi ve Metaplazi nedir?
Kanserden bir önceki basamaktır. olgun hücre sayısının azaldığı yerde olgunlaşmamış hücrelerin aşırı büyümesi anlamına gelir.
Devamını Oku »Gıda Alerjisi – Belirtileri ve nedenleri
Gıda intoleransı ise (alerjik olmayan aşırı duyarlılık, tahammülsüzlük) çok daha fazla görülen ve Enzim eksikliğine bağlı bir durumdur.
Devamını Oku »MR Zararlı mı? Ne zaman yapılmalı?
Peki MR Zararlı mı? MR canlıların vücut doku ve organlarının görüntüleme ve hastalıkların teşhisi amacıyla kullanılan bir tanı aracıdır. Yüksek seviye manyetizma ile canlı doku, yansıtma yöntemiyle görüntülenir.
Devamını Oku »Fazla tetkik göz çıkarır
MR çekiminin birinci sırada olması, hastayı tatmin edecek hizmetin bu şekilde kurgulanmasından kaynaklanıyor.
Devamını Oku »Işgın otu faydaları nelerdir?
ışgın otu yapılan son çalışmalarda kanser hücrelerinin gelişimini durdurduğu ortaya çıktı..
Devamını Oku »İşte Son Teknoloji Multislice Tomografi
Multislice Tomografi (MS-BT) yeni nesil gelişmiş ve çok kesitli bilgisayarlı tomografidir. İnsan vücudunu saniyeler içerisinde çok ince kesitler (1mm’den daha küçük kesitler) halinde tarayan teknolojidir. Peki çok fazla ve ince kesit olmasının ne gibi faydaları vardır?
Devamını Oku »Sedimentasyon testi (ESR) nedir?
Sedimentasyon ismi Latince olan ‘Sedimentation‘ yani tortulaşma veya çökme anlamına gelir. ESR ise yine Latincede ‘Erythrocyte Sedimentation Rate’ ibaresinin kısaltmasıdır ve kandaki kırmızı hücrelerin (alyuvarlar, eritrosit) çökme oranı anlamına gelmektedir.
Devamını Oku »Roaccutane hakkında
İngiltere’de 2012 – 2014 yılları arasındaki vakalar baz alınarak hazırlanan araştırmada, bu yıllar içerisinde 218 kişide ilacın yan etkilerinin saptandığı rapor edildi.
Devamını Oku »Harmonik Cerrahi – Ligasure ve Koter
Harmonik aletlerin en önemli özelliği dokuların kesimi esnasında kanama durdurma fonksiyonun olmasıdır. Son yıllarda bu aletler minimal invazif cerrahide sıklıkla kullanılmaya başlandı.
Devamını Oku »Guatr – Belirtileri ve nedenleri
Ele gelen her tiroit bezi guatr olarak değerlendirilemez ancak ultrasonografik ölçümle kesin tanı konmalıdır. Ultrasonografide tiroit bezinin derinlik çapı 25mm üzerine ise guatr tanısı konulabilir.
Devamını Oku »Tiroit Nodülü için neler yapılmalı?
Nodül Nedir? Tiroit Nodülü, itroit bezinin içinde normal tiroit dokusundan faklı bir yapıdaki yumru şeklinde ve bezelye, leblebi, nohut, fındık veya bazen de ceviz veya portakal büyüklüğünde olabilen anormal doku büyümeleridir. Nodüllerle birlikte çoğu zaman tiroit bezi de büyüdüğünden bu hastalığa Nodüler Guatr adı da verilir.
Devamını Oku »Fibroadenom nasıl tedavi edilir?
Memedeki her kitle sizi hemen üzmesin, çünkü çoğu meme oluşumları iyi huyludur. Bazen üzüntünüz kitleden daha zararlı olabilir. Biraz sakin olun.. Çoğu bayanı çok yakından ilgilendiren ve bazılarının maalesef korkulu rüyası olan bu hastalığın temelinde neler yatıyor. Fibroadenom’un varlığında neler yapılmalı nasıl bir yol izlemeli, gelin bu konuya bir göz …
Devamını Oku »6 Parmak (Polidaktili) tedavisi
Polidaktili (İngilizcesi Polydactyly, pol-ee-DAK-tuh-lee), el veya ayak üstünde ekstra bir parmak anlamına geliyor. Bir veya iki el veya ayak üzerinde olabilir.
Devamını Oku »ADBG ve PAAC Grafileri nedir?
ADBG – Ayakta Direk Batın Grafisi (Düz Karın Grafisi) ADBG filmi dik durarak ayakta çekilen karın grafisidir.Acil durumlarda çekilir. Örneğin:böbrek sancısı (Renal Kolik),Barsak Tıkanması (İleus, Sub-ileus, Volvulus),Barsak ve Mide Delinmesi (perforasyon),Apandisit, intesusepsiyon,Yabancı Cisim yutulması veya makattan sokulmasıÇekim sonrası, ADBG yorumlanması çok önemlidir. Özellikle travmaya bağlı hava sıvı seviyesinin tespiti, bağırsak tıkanmaları, …
Devamını Oku »Rifaksimin ne için kullanılır?
Rifaksimin bir antibiyotiktir ve bazı mide ve barsak hastalıklarında kullanılır. Peki hangi durumlarda kullanılır? Yan etkileri var mı? Tehlikeli mi?
Devamını Oku »URSACTIVE ne zaman kullanılır?
URSACTIVE 250 mg 100 Kapsül ilacının etkin maddesi Ursodeoksikolik Asit, orijinal ismiyle Ursodeoxycholic acid.
Devamını Oku »