Web Analytics Made Easy - Statcounter

⚕️ ️Dr. Ertan BEYATLI        
CV | Hizmetler | EN | İletişim   

Dr. Ertan Beyatlı
$$$
https://www.ertanbeyatli.com/cerrahi-sanattir-2025-2.webp
Phone: +90 (531) 618-8964
cash, credit card
Karakaş, Fevzi Çakmak Blv. No:34 D:1
Kırklareli, 39000 TR

Kemik Erimesi (Osteoporoz) neden olur?

Osteoklast ve osteoblast

Kemik erimesi nedir?

Kemiklerin kırılgan olduğu durumdur. Latincesi Osteoporoz dur. Bunun anlamı da ‘gözenekli kemikler‘ dir. – Genelde bilek, omurga ve kalçada görülür. Bu hastalığın önkenmesi tedavisinden daha önemlidir.

Kemik erimesi nasıl oluşur?

Kemikler üzerinde sürekli olarak iki tür hücre çalışır. Kemiği parçalayan (Osteoklastlar) ve yapıştıran (Osteoblastlar) hücreler. Her döngü normalde 200 gün sürer. Hormonlar, egzersiz, gıda (D vitamini ve kalsiyum) gibi birçok faktör bu kemik değiştirme sürecini etkiler. Bu denge bozulduğunda kemik erimesi başlar.

Osteoklast ve osteoblastOsteoklast, osteoblast ve osteoporoz arasındaki ilişki

Kimler risk altında?

Herkes 35 yaşından sonra kemik yoğunluğunu kaybetmeye başlar. Bu yaşlanmanın normal bir parçasıdır. Ancak menopoz sonrası yaşlı kadınlarda, östrojen hormonu düşüşünden dolayı bu durum daha yaygındır. Menopozdan sonra kemik 5-10 yıl içinde daha hızlı bir şekilde kaybedilebilir.

Riski arrtıran bazı sebepler şöyledir:

Tiroid hastalığı ile osteoporoz arasındaki bağlantı nedir?

Çok fazla tiroid hormonu (yani, T4 tiroksin, Hipertiroidizm) kemiğin kaybolma hızını hızlandırır. Az çalışan tiroid (hipotiroidizm), kendi başına osteoporoz için bir risk faktörü değildir, ancak ilaçlarla aşırı tedavi uygulanırsa kemik erimesi gelişebilir. Dolayısıyla yılda en az bir kez düzenli kan testleri yapılmalıdır.

Kemik erimesini önlemek

Hangi besinler kalsiyum ve D vitamini içerir?

Günlük 700 mg kalsiyuma ihtiyacımız vardır. Kalsiyum en kolay süt, peynir ve yoğurt gibi (tercihen az yağlı) süt ürünlerinden elde edilir. Bir bardak yağsız süt, 880 mg kalsiyum içerir.

Süt ürünlerini beğenmiyorsanız veya tüketemiyorsanız, bazı balık türleri ve bamya ve tere gibi yeşil sebzeler iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Somon, alabalık, uskumru, ringa balığı (kippers dahil) ve taze ton balığı gibi yağlı balıklar D vitamini içerir.

Diyetinizde ve / veya kemik yoğunluğunuzda yeterli kalsiyum veya D vitamini olmasa osteoporoz için başka bir ilaç kullanıyor olsanız bile azalır o zaman doktorunuzla kalsiyum ve D vitamini takviyesi alma hakkında konuşmalısınız.

Kaynak: Ulusal Osteoporoz Derneği (NOS) www.nos.org.uk