️Op. Dr. Ertan BEYATLI
CV | Hizmetler | EN | İletişim

Dr. Ertan Beyatlı
$$$
https://www.ertanbeyatli.com/cerrahi-sanattir-2025-2.webp
Phone: +90 (531) 618-8964
cash, credit card
Karakaş, Fevzi Çakmak Blv. No:34 D:1
Kırklareli, 39000 TR

Memede oluşan kitlelere yaklaşım

Memenin Lezyonları - abse, kist, fibroadenom, fibrokist, tümör, kanser

Memede kitle var diye hemen üzülmeyin ve korkmayın. Bazen üzüntünüz kitleden daha zararlı olabilir. Biraz sakin olun..

Memede kitle durumu çoğu zaman iyi huylu (kanser olmayan) oluşumlara bağlıdır. En sık görülen kist ve fibroadenomdur. Detaylar bu makalede acele etmeyin.

Hastalar bal arısı gibi birçok doktora gider ve farklı görüşler alır. Bir de bu doktor ne diyecek acaba diye meraktan olsa gerek onları karşımda bulurum. Tedirgin, endişeli ve kafası karmakarışık durumda.

Her bayan hayatının bir bölümünde kendisinde veya çevresinde bu durumla karşılaşabilir. Bu gibi cümleler çok duyulur: “memede kist var” veya “memede kitle var” veyahut “meme kirsti çıktı bende“.

İşte en sık görülen ve iyi huylu olan meme topakları:

İlginizi Çekebilecek yazılarım

Lazer Hemoroid Tedavisi Hakkında bilinmesi gerekenler

Göbek Düşmesi (Kayması) nedir ve nasıl tedavi edilir?

Uyutularak Endoskopi Nasıl Yapılır?

Meme apsesi nedir?

Memede iltihap ve irin olmasıdır. Memede ağrı, sertlik, ateş ve yorgunluk yapabilir.

Meme kisti nedir?

Memede iyi huylu sıvı dolu kese anlamına gelir. 35-50 yaşları arasında sık görülür. Fibrokistik Meme Hastalıkları (FMH) olarak bilinir. Latincesi “Breast cyst” dir. Bir üzüm tanesi kadar küçük ve su dolu bir balon kadar büyük olabilir. Meme kistleri bir veya iki memede bulunabilir. Belirtileri: sınırları düzgün, hareketli şişlik, meme başından berrak sarı akıntı ve memede ağrı. Regl (adet) dönemlerinden önce şikayetler artar ve sonrasında azalır. Meme kistleri olması meme kanseri riskini arttırmaz.

Meme kistlerinin sebebi henüz bilinmiyor. Regl dönemindeki hormon seviyesi rol oynayabilir. Memelerinizin her birinde, papatya yaprakları gibi düzenlenmiş, bez dokusu lobları bulunur. Meme kistleri, göğüslerdeki bezlerin içinde sıvı birikmesi sonucu gelişir. Kistleri boyutlarına göre miko ve makro kist olarak adlandırılır.

Memede kitle var

Mikrokistler, çok küçüktür ve elle hissedilmez. Mamografi veya ultrason gibi görüntüleme testleri sırasında görülebilir. Makrokistler, elle hissedilebilir (bkz. Kendi kendine meme muayenesi).

Şikayet yapmadığı sürece tedavi gerekmez. Tedavide, kist sıvısı boşaltılır (kist ponksiyonu, aspirasyonu). Boyut olarak büyük (>2.5cm) veya şikayetlere yol açan kistler küçük cerrahi müdahale ile alınabilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilecek işlemin adı Meme Biyopsisi'dir. Bu işlem basit, kısa (10-20dk) ve riski çok düşük günübirlik yapılabilecek bir cerrahi girişimdir. İşlem esnasında çıkartılan kistler histopatolojik incelemeye gönderilir. Sonuçlar genelde 3-10 gün arasında belli olur.

Fibroadenoma nedir?

Fibroadenom bezelye gibidir

Fibroadenomlar, memenin en çok görülen iyi huylu tümörleridir. Fibroma ve adenoma kelimelerinden oluşur. Her ikisi de iyi huylu ve temiz oluşumdur.

Fibroadenom ağrı yapar mı?

Hayır genelde ağrı yapmaz ve tesadüfen ele gelebilir. Çok büyük boyutlara vardığında çevre dokulara uyguladığı baskıdan dolayı ağrıya neden olabilir.

Fibroadenom genelde yuvarlak, nohut veya bezelye tanesi gibi, elle dokunulduğunda ise sınırları ve dış duvarı düzgün, hareketli meme kitlesidir.

Memede kitle fibromfibromMemede kitle adenomadenom

18-42 yaşlar arasında görülür. Her 10 bayandan 7’sinde görülür. Bazen fark edilir bazende çok küçük ve belirtisiz olduklarında fark edilmez ve tesadüfen kontrol esnasında bulunur. Muayenede tespit edilen kitleler için önce ultrason sonrada biyopsi gerekir. Neden mi? Çünkü fibroadenom hastalığı bir patolojik terimdir. Tanı muayene ve ultrasonla konulamaz. Kesin tanı için biyopsi ve patoloji şarttır. Çapı 20mm (yani 2cm) üstünde ise biyopsi alınmalıdır. 20mm altındaki Meme kitlesi 3 ay aralıkla takip edilir. Anlamlı büyüme (>3mm) tespit edilirse biyopsi alınır. İlk 3 ayda büyüme olmazsa 6 ay arayla tekrar kontrol edilir. Yine anlamlı büyüme görülmezse artık yılda bir sefer kontrol edilmesi yeterli olacaktır.

40 yaşın altındaki bayanlarda ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) veya tru-cut tabancası ile biyopsi alınır. 40 yaşın üstündeki bayanlarda açık biyopsi tercih edilir. Benim tercihim her zaman açık biyopsiden yanadır bunun nedeni de iğne veya tru-cut ile alınan biyopsilerin yanılma payının yüksek olmasıdır.

 

Bir elmanın içerisine enjetör batırıp çıkardığınızda enjektörün içerisinde elmanın kalıntıları kalır. İşte iğne biyopsisinde de patoloji bu kalıntılardan yola çıkarak biyopsiyi inceler ve elma hakkında bilgi verir. Ama bu bilgiler sadece iğenin geçtiği kısımlardan ibarettir.

Memede kitle için iğne biyopsisi İİAB Trucut

Ben elmanın tamamını (yani fibroadenomun tamamı) çıkarıp patoloğa göndermekten yanayım. Patolog bu durumda elmanın kabuğu, içi, çekirdeği, sapı, şekli, çapı ve aklınıza gelebilecek her özelliği hakkında detaylı ve kesin bilgi verebilir.

Fibroadenomların önemi nedir?

Fibroadenom ile meme kanseri arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. Aslında fibroadenomların tedavisinden ziyade tanısı önemlidir ve kesin konulmalıdır. Çünkü kesin tanı konulmadan meme kanseri ile karıştırılmasının olasılığı çok yüksektir. Kesin tanı için de biyopsi ve patoloji şarttır.

fibroadenom2Dev FibroadenomDev Fibroadenomfibroadenom

Yağ nekrozu nedir?

Travma sonucu memede oluşan ağrısız ve yuvarlak sertliktir. Çok büyük memeli kadınlarda daha sık görülür. Şikayet yapmıyorsa takip edilebilir. Şikayet yapanlar biyopsi ile alınır.

Galaktosel nedir?

Süt kanallarının tıkanmasına bağlı süt birikmesidir.

Hematom nedir?

Memede oluşan kan pıhtısıdır. Travma veya ameliyatından sonra görülebilir.

Sklerozan adenoz nedir?

Sklerozan adenoz, memenin lobüllerinde fazla doku büyümesidir. Meme ağrısı ve sertlik yapar. Mamografi üzerinde kalsifikasyon olarak ortaya çıkabilir ve topaklar yapabilir. Genellikle kanseri dışlamak için bir biyopsi gerekir. Biyopsi gerekebilir.

S.S.S. – Sıkça Sorulan Sorular

Her meme kitlesi kanser mi?

Hayır çuğu meme kitlesi iyi huyludur, yani kanser değildir. Kesin tanı için biyopsi ve histopatolojik inceleme şarttır.

Meme kitlesi büyüme yapar mı?

Bazı iyi huylu meme kitleleri zamanla büyüme yapabilir. Bazı kitlelerin boyutu zamanla meme boyutundan daha büyük olabilir örneğin Sistosarkoma filloides tümörü.

Meme kitlesi için biyopsi şart mı?

İyi huylu ve kötü huylu kitlelerin ayrımını yapmak için biyopsi şarttır. Meme biyopsisi için yukarıda anlatılan bazı kriterler vardır.

Meme biyopsisi ne kadar sürer?

Meme biyopsisi genelde lokal anestezi altında yapılır. Bazı büyük kitlelerde sedasyon veya genel anestezi gerekebilir. İşlemin ortalama süresi 20-45 dakikadır.

Meme biyopsisi ücreti ne kadar?

Kitlenin boyutu ve yapılan merkeze göre bu durum çok farklı olabilir. 2020 yılı için maliyeti ortalama 250-2000 TL’dir.

Memede kitle hangi bölüm bakar?

Genel Cerrahi bölümü bakar. İlgili makale: Genel Cerrahi hangi hastalıklara bakar?

Memede kist ve kitle arasındaki fark nedir?

Kist içi boş veya sıvı ile dolu oluşumdur. Kitle içi doku ile dolu oluşumdur.

Memede kitle ağrı yapar mı?

Evet bazı kitleler ağrılı olabilir. Kitlenin hızlı büyümesi, kitle içerisinde enfeksiyon, kanama veya nekroz oluşması, baskıdan dolayı süt kanallarının tıkanması sonucu memede ağrı olabilir.

Memede kitlenin kanser olduğu nasıl anlaşılır?

Meme kanseri belirtileri hakkındaki makaleme buradan ulaşabilirsiniz: Meme Kanseri – Belirtileri Ve Nedenleri

Bu makale aşağıdaki gazete sitelerinde yayınlandı:

Haber TürkBu hastalık kadınların kabusu

MilliyetBu Hastalık Kadınların Kabusu

Erzurum HaberKadınların kabusu, Fibroadenom!

PUDRA.com – Fibroadenom Hastalığı nedir?

Jinekomasti nedir?

 

Erkeklerde Meme Büyümesi (Jinekomasti)

Jinekomasti, erkeklerde meme büyümesi anlamına gelir. Sözcük, Yunanca gyne (kadın) ve mastos (meme) kelimelerinin birleşmesinden oluşturulmuştur.

Sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, birden çok sebebi olabileceği düşünülmektedir. Genellikle seks hormonlarındaki dengesizlikten kaynaklandığı düşünülür.

Ergenlik çağındaki erkeklerde rastlanan jinekomasti, vakaların büyük çoğunluğunda birkaç yıl içinde kaybolur.

Herhangi bir sağlık tehlikesi yaratmamakla beraber, nadir durumlarda sağlığı tehdit edebilecek farklı bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Sıklıkla sosyal ve psikolojik sorunlara sebebiyet verir.

Jinekomastiyi meydana getiren sebep belirlenebilirse, buna yönelik tedavi uygulanabilir. Ancak birçok durumda tedavisi cerrahidir.

Jinekomastinin Tipleri

Üç ana tipi vardır:

Jinekomasti Nedenleri

Jinekomastinin birçok nedeni vardır; fizyolojik, yaşa bağlı ve ilaca bağlı jinekomasti sadece birkaçıdır.

Erkeklerde hem erkek (androjen) hem de kadın (östrojen) hormonları bulunur. Erkek hormonları yüz kılı, kellik, erkek gonad gelişimi ve erkek kas ve kemik gelişimi gibi erkeksi özellikleri belirler.

Normalde, erkeklerde çok düşük miktarlarda östrojen (kadın hormonu) bulunur. Erkeklerde kadın ve erkek hormonları arasında bir dengesizlik olduğunda, kadınsı (dişileştirici) özellikler geliştirebilirler. Bunlardan en önemlisi jinekomastidir.

Jinekomasti normal midir?

Jinekomasti yaşamın üç aşamasında fizyolojik olabilir: yenidoğan döneminde, ergenlikte ve yaşlanan erkeklerde. Her üç durumda da göreceli olarak yüksek östrojen seviyelerinden kaynaklanmaktadır.

Yenidoğanlarda meme gelişimine süt salgısı eşlik edebilir. Bu durum, hamilelik sırasında annede, yenidoğanda meme dokusunu uyarmaya devam eden yüksek kadın hormon seviyeleri nedeniyle olur. Bu genellikle bir veya iki hafta içinde çözülür ve meme dokusu normal halini alır.

Ergen çocuklar bir veya iki yıl içinde genellikle normal boyuta inen meme tomurcukları geliştirirler. Bu aynı zamanda ergenlik döneminde erkek ve kadın hormon seviyelerindeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır.

Östrojenler aslında doğru kemik uzaması ve büyümesi için gereklidir. Ergenlik döneminde bu hormonların yükselmesi normaldir ve vakaların% 60’ına kadar ergenlik çağındaki erkeklerde meme tomurcuğu gelişimine eşlik edebilir.

Yaşlı erkekler, testosteron seviyelerinde yaşa bağlı düşüşler nedeniyle jinekomasti geliştirir, bu da meme dokusunda östrojenik aktivitede karşılaştırmalı bir artışa yol açar.

İlaç kaynaklı jinekomasti

Bazı ilaçların, jinekomastiyle, östrojenik özellikleri, vücutta östrojen üretiminin uyarılması veya kolayca östrojene dönüştürülen moleküller sağlayan çeşitli mekanizmalar ile bağlantılı olduğu bilinmektedir. Bunlar şunları içerir: –

Diğer nedenler

Jinekomasti aşağıdaki durumlarda da görülebilir:

Çoğu durumda, neden bilinmemektedir.

Jinekomasti meme kanseri anlamına mı geliyor?

Bazen meme büyümesi erkeklerde altta yatan bir tümör veya kanserden kaynaklanıyor olabilir, ancak bu tüm erkek kanserlerinin sadece % 0.2’sini oluşturur. Erkeklerde meme kanseri nadirdir ancak jinekomasti tespit edildiğinde dışlanması gerekir.

Göğüs kanseri en sık olarak ağrılı ya da ağrısız sert bir kitle ve meme uçlarından akıntı ile ortaya çıkabilir. Tümörler ve kanserler, tek bir memenin genişlemesine neden olurken jinekomasti tipik olarak iki taraflıdır.

Jinekomastinin tedavi seçenekleri

Neden erkeklerin göğüsleri ve meme uçları var?

Basit bir şekilde söylemek gerekirse, çünkü erkekler kadın olarak başlıyor hayata. Başka bir deyişle, erkeklerin göğüsleri ve meme uçları vardır, çünkü erkek olmadan önce zaten onlara sahiptir.

Bunu açıklaması şöyledir:

İnsanlar memeli hayvanlardır. Embriyonik gelişmenin 4. haftası ile Y-kromozomundaki genlerin ortaya çıkmasına kadar olan sürede, erkek ve dişi embriyolar aynı gelişim sürecinde olurlar.

İnsanlarda 23 çift (toplamda 46 tane) kromozom bulunur. Bunların bir çifti cinsiyet kromozomlarıdır ve kadınlarda XX, erkeklerde XY şeklindedir. Cinsiyet kromozomlarının dışındaki 22 çifte otozom kromozomlar denir ve tüm insanlarda aynıdır.

8. haftada ise eşey hücreleri, cinsiyeti belirlemeye başlar. Böylece erkekler, dişi yapıların gelişimini engelleyen faktörleri salgılar. Erkek embriyosu, erkeklik hormonu testosteronu salgılamaya başladığı anda, vücuttaki kadın ile erkeği ayıran cinsiyet özelliklerini etkiler.

Eşey hücreleri (İngilizcesi Germ Cells), bir canlının üreme hücreleridir. Eşey hücrelere erkeklerde “Sperm”, kadınlarda “Yumurta” adı verilir. Eşey hücreleri mayoz bölünme ile oluşur.

Embriyoda cinsiyeti belirleyen eşeysel bezler gelişimin 4. haftası itibariyle görülmeye başlar. Bu haftadan önce, cinsiyet, gelişimde bir rol oynamaz ve altı haftalık olana kadar, embriyo kadın şablonunu takip eder.

Sonuç olarak, bütün insan embriyolarının meme uçları ile gelişmeye başladıklarını söyleyebiliriz. Bu nedenle erkekler de tıpkı kadınlar gibi meme uçlarına sahiptir.

Öte yandan, gelişmemiş bir meme dokusu olmasına rağmen, erkekler de meme kanserine yakalanabilir. Nadir olarak gözükse de, risk faktörleri östrojen seviyesine, obeziyete, alkol tüketimeine ve karciğer hastalıklarına bağlıdır.

Bunu Paylaş