Hemoroid için Hangi Doktora Gidilir?

Hemoroid (basur) belirtisi olan hastalar makat hastalıkları alanında deneyimli bir genel cerrahi (proktolog) doktoruna muayene olabilir. Muayenede tespit edilen patolojik durumların tanısı konulduktan sonra uygun tedavi seçeneği belirlenir.

Proktoloji, makat bölgesi hastalıklarıyla ilgilenen bir bilim dalıdır örneğin, hemoroid, anal fissür, anal fistül, anal abse vb.

Basur, normalde makatta bulunan damarlarının anormal bir şekilde şişmesidir. Basur bazen bir hastalık olabilir bazen de bir başka hastalığın belirtisi olabilir. Mesela kabızlık veya kolon kanseri.

Hemoroid Belirtileri nelerdir?

En yaygın belirti kanamadır. Makattan leke tarzında veya pıhtılı şekilde kan gelmesi hastalar arasında çok yaygındır. Makat bölgesinde ağrı veya sızı, özellikle tuvalet esnasında ve sonrasında. Makat bölgesinde yumuşak veya sert meme tarzında şişlikler. Oturak bölgesinde kaşıntı ve nemlenme. Ikınarak büyük abdest yapmak, uzun süre tuvalette beklemek. Tanı muayeneyle konulur.

Ameliyatsız Lazerle Hemoroid tedavisi hakkında bilgi için Tıklayınız

Hemoroid Hastalığı hakkında daha detaylı bilgi için Tıklayınız

Hemoroid Evreleri

Birinci Derece Hemoroid (Evre I Basur): Şişlik olmaz ve tesadüfen bulunur.

İkinci Derece Hemoroid (Evre II Basur): Şişlik oluşur ve dışarıya çıkar ancak kendiliğinden kaybolur. Bu aşamada Lazer hemoroid tedavi iyi seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Üçüncü Derece Hemoroid (Evre III Basur): oluşan şişlikler ancak el yardımıyla içeriye doğru itilir. Yine bu aşamada Lazer hemoroid seçeneği ön plandadır ve yüksek tedavi başarısına sahiptir.

Dördüncü Derece Hemoroid (Evre IV Basur): Şişlik hiç kaybolmaz. Ülkemizde ne yazık birçok hasta ancak bu evrede doktor muayenesine gelmektedir. Bu aşamada hızlı ve konforlu tedavi için lazer yöntemi yine karşımıza çıkmaktadır.

Beşinci Derece Hemoroid (Komplike Hemoroid(Evre V Basur): Komplike durumlarda memelerde yara, iltihap, patlama, pıhtılaşma, kanser gibi sorunlar baş gösterir. Hemoroidle birlikte apse, fissür, fistül, prolapsus, polip, vb. durumlarda birden fazla tedavi seçeneği uygulanabilir. Örneğin Lazer tedavinin yanında kısmi cerrahi girişim gerekebilir.