Rifaksimin sistemik emilimi minimal oral olarak kullanılan bir antibiyotiktir.
Eczanelerde çok çeşitli isimler şeklinde bulunur örneğin COLIDUR, HEPAZEC, NORMIX, REFIDEX, Xifaxan, Rifagut vb.
Nerede kullanılır?
Rifaksimin antibiyotikler olarak adlandırılan bir ilaç grubunda yer alır ve bağırsak için antimikrobiyal bir ajan olarak kullanılır. Bu gruptaki ilaçlar Sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Örneğin:
- Yolcu (gezgin) ishali
- İrritabl bağırsak sendromunu (İBS-D), ishal ile seyreden
- Hepatik Ensefalopati
- İntestinal Aşırı Çoğalma (SİBO)
- Kolorektal Cerrahi Profilaksi
- Kolonun Divertiküler Hastalığı
UNUTMAYIN !!!
Rifaximin gibi antibiyotikler soğuk algınlığı, grip veya diğer viral enfeksiyonlarda işe yaramaz. Gerekli olmadığında antibiyotik almak, daha sonra antibiyotik tedavisine dirençli bir enfeksiyon kapma riskinizi artırır.
Nasıl kullanılır?
Rifaximin/Rifaksimin, ağız yoluyla yiyecekle veya yiyeceksiz olarak alınacak bir tablet olarak gelir. Rifaximin, gezgin ishali tedavi etmek için kullanıldığında, genellikle 3 gün boyunca günde üç kez alınır. Rifaximin hepatik ensefalopati ataklarını önlemek için kullanıldığında, genellikle günde iki kez alınır. Rifaximin irritable barsak sendromunu tedavi etmek için kullanıldığında, genellikle 14 gün boyunca günde üç kez alınır.
Rifaximin almayı hatırlamanıza yardımcı olmak için, her gün aynı saatlerde alın. Reçetenizin etiketindeki talimatları dikkatlice izleyin ve anlamadığınız herhangi bir bilgiyi doktorunuzdan veya eczacınızdan açıklamalarını isteyin. Rifaximin’i tam olarak belirtildiği şekilde alın. Daha fazla veya daha az almayın veya doktorunuzun önerdiğinden daha sık almayın.
Gezgin ishali tedavisi için rifaximin kullanıyorsanız, ilacı kullanmaya başlamanızdan sonraki belirtileriniz 24 ila 48 saat içinde iyileşmelidir. Eğer semptomlarınız geçmezse veya daha da kötüye giderse veya ateş veya kanlı ishal geliştirirseniz doktorunuzu arayın.
Eğer irritable barsak sendromunu tedavi etmek için rifamaxin kullanıyorsanız ve tedavinizi tamamladıktan sonra semptomlarınız geri dönüyorsa doktorunuzu arayın.
Kendinizi daha iyi hissetseniz bile, rifaximin’i belirtildiği gibi alın. Gezgin ishali veya irritabl bağırsak sendromunu tedavi etmek için rifaximin kullanıyorsanız ve çok yakında almayı keserseniz veya doz atlarsanız, enfeksiyonunuz tamamen iyileşmemiş olabilir ve bakteriler antibiyotiklere dirençli hale gelebilir.
Hepatik ensefalopatiyi önlemek için rifaximin kullanıyorsanız, ensefalopati belirtileri yaşayabileceğiniz için doktorunuzla konuşmadan almayı bırakmayın.
Hepatik Ensefalopati (HE) nedir?
Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda görülen nöropsikiyatrik anormalliklerdir. Karaciğer yetmezliği sonucu oluşan metabolik anormalliklere bağlı olarak gelişen beyin fonksiyon bozukluğunu ifade eder (düşünce, davranış ve kişilik değişiklikleri). HE tanısı için altta yatan başka nörolojik ve metabolik anormallik olmamalıdır.
Rifaximin almadan önce,
Rifaximin (Rifaksimin), rifabutin (Mycobutin), rifampin (Rifadin, Rifamate, Rifater, Rimactane), rifapentin (Priftin), başka bir ilaç veya rifaximin kapsülündeki herhangi bir katkı maddesine alerjiniz varsa doktorunuza ve eczacınıza söyleyin. Malzemelerin bir listesini doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.
Doktorunuza ve eczacınıza reçeteli ve reçetesiz satılan diğer ilaçlar, vitaminler, besin takviyeleri ve son zamanlarda aldığınız veya aldığınız bitkisel ürünleri söyleyin. Siklosporin (Gengraf, Neoral, Restasis, Sandimmune) veya diğer antibiyotiklerden bahsettiğinizden emin olun. Doktorunuz ilaçlarınızın dozunu değiştirmek, yan etkiler için sizi dikkatle izlemek veya ishali farklı şekilde tedavi etmek zorunda kalabilir.
Karaciğer hastalığınız olup olmadığını doktora söyleyiniz.
Doktorunuza hamile olup olmadığınızı, hamile kalmayı planladığınızı veya emzirdiğinizi söyleyin. Rifaximin kullanırken hamile kalırsanız doktorunuzu arayın.
Rifaximin Yan Etkileri
Bu ilaç hangi yan etkilere neden olabilir?
Rifaximin/Rifaksimin yan etkilere neden olabilir. Bu belirtilerden herhangi birinin şiddetli olup olmadığını veya kaybolmadığını doktorunuza söyleyin:
- mide bulantısı
- karın ağrısı
- baş dönmesi
- aşırı yorgunluk
- baş ağrısı
- kas sıkılaştırma
- eklem ağrısı
Bazı yan etkiler ciddi olabilir. Aşağıdaki semptomlardan herhangi birini yaşarsanız derhal doktorunuzu arayın:
- Tedaviniz sırasında veya 2 ay sonra mide krampları ve ateş ile birlikte oluşabilecek sulu veya kanlı ishal
- kurdeşen
- isilik
- kaşıntı
- nefes alma veya yutma zorluğu
- yüz, boğaz, dil, dudaklar, gözler, eller, ayaklar, ayak bilekleri veya alt bacakların şişmesi
- ses kısıklığı
Rifaximin diğer yan etkilere neden olabilir. Bu ilacı alırken olağandışı sorunlarınız varsa doktorunuzu arayın.
Başka hangi bilgileri bilmeliyim?
Doktorunuzla bütün randevularınızı saklayın.
Kimsenin ilacınızı almasına izin vermeyin. Reçetenizi tekrar doldurma konusunda herhangi bir sorunuz olursa eczacınıza sorunuz.
Aldığınız tüm reçeteli ve reçetesiz (reçetesiz) ilaçların yanı sıra vitaminler, mineraller veya diğer besin takviyeleri gibi ürünlerin yazılı bir listesini tutmanız önemlidir. Her doktora gittiğinizde veya hastaneye kabul edildiğinizde bu listeyi yanınızda getirmelisiniz. Acil durumlarda yanınızda taşımak da önemli bilgilerdir.