Mide Botoksu ile zayıflamak mümkün mü?

Mide Botoksu, obez hastalarda midenin çıkış deliğine yakın bir bölgeye botulinum toksin maddesi enjekte edilme işlemidir. Bu işlem üst sindirim sistem endoskopisi ile yapılır.

Genel Bilgiler

Endoksopi işlemi esnasında midenin antrum ve prepylorik kısmına toksin maddesi (botoks, botox) enjekte edilir. Böylelikle midenin çıkış kısmındaki kaslar felç edilerek (gastroparesis) gıdaların ve içeceklerin daha uzun süre midede kalması ve tokluk hissi yaratması sağlanır. Normal şartlarda midenin boşalma zamanı 4-6 saattir.

Obezite artık dünya çapında bir sağlık sorunudur. Obez bireylerde metabolik hastalıklar, diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler ve hepatobiliyer hastalıklar sık ​​olduğu için morbidite ve mortalite risklerini arttırmaktadır. Ne yazık ki kilo verme amacıyla uygulanan çeşitli Diyetler, farmakolojik ilaçlar ve davranışsal tedaviler kısmi sonuçlara sahiptir ve kısa sürelidir. (1)

Cerrahi girişimler (tüp mide, mide katlama, gastrik bantlama ve by-pass), bazı hastalarda etkili olsalar bile, invazivdir ve ciddi komplikasyonları olabilir.

Botulinum toksini (Botoks) nedir?

Botulinum toksin A

Hem çizgili hem de düz kaslarda güçlü, uzun süre etkili kas kasılmalarının inhibitörüdür. Gram (+) anaerob bir bakteri “Clostridium botulinum” tarafından üretilir. Bu madde sinir uçlarından enzimlerin (asetilkolin) salgılanmasını engelleyerek kaslarda felç tablosu “botulizm” oluşturur.

Botoks (Botulinum) çok sayıda hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır ve beyin ve sinir sistemine direkt nüfuz etmediği için santral sinir sistemini doğrudan etkilediği gözlemlenmemiştir. Botulinum toksininin terapötik etkileri 1970’lerde gösterilmiştir.

Servikal distoni, blefarospazm, kol-bacak spastisitesi, başağrısı profilaksisi, kronik anal fissür, hiperhidrozis, esansiyel tremor ve akalazi’nin de içinde bulunduğu 50’den fazla terapötik kullanım alanı literatürde bildirilmektedir.

Elsevier M. consulte

Deneyimsiz kişiler tarafından injekte edildiğinde komplikasyonlar gelişebilmesine karşın, botoksun estetik amaçlar için kullanımı güvenli bir uygulama olarak gözükmektedir. İstenmeyen etkiler ve bazı sekeller geçici olmakla birlikte, derin kırışıklıkları olan, yüzde plastik operasyon geçirmiş ve evvelce nöromüsküler hastalığı olan bazı hastalarda botoks injeksiyonundan sonra daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Botoks aracılı yüz gençleştirme işlemlerinin tümünde daha konservatif olunarak, uygun botoks dozları ve uygun injeksiyon teknikleri kullanarak komplikasyonları azaltmak olasıdır.(2)

Yapılan klinik araştırmalarda, kasları gevşeten mide Botoks’un insanların kilo vermelerine yardımcı olacağını, çünkü midenin kendi başına boşalma oranını yavaşlatacağını varsayıyorlardı. Ancak yeni çalışmada araştırmacılar farklı bir teori test ettiler: Botoks’un beyni ve mideyi birbirine bağlayan ve açlık ve tokluk duygularını kontrol eden vagus siniri bloke edip edemeyeceği yönündedir. (3)

Ancak, American Gastroenterological Association tarafından yayınlanan bir çalışmada ise bazı farklı tespitler yapılmıştır (4). Bu çalışmalarda, Botulinum toksin A’nın (BTA) gastrik enjeksiyonları gastrik boşalmayı geciktirebilir, ancak Şubat’taki Klinik Gastroenteroloji ve Hepatoloji dergisine göre obez bireylerin kendilerini daha dolu hissetmelerine, yeme davranışlarını değiştirmelerine veya kilo vermelerine neden olmadığını öne sürdü.

Çalışma katılımcılarına, her biri endoskopik ultrason tarafından yönlendirilen gastrik antral muskularis proprisinde 1 BTA (100, 300 veya 500 U) enjeksiyonu veya plasebo verildi. Katı gıdaların gastrik boşalması sintigrafi ile ölçüldü. Ayrıca katılımcıların vücut ağırlıkları her 2 haftada bir ölçülürken, doygunluk (bir kalorik sıvı içeceği testinde tolere edilen maksimum hacme dayanarak), kalori alımı (bir ankete dayanarak), gastrointestinal semptomlar ve yemeğin psikolojik yönleri de ölçülmüştür.

BTA Gastrik etkisi
BTA Gastrik etkisi

Dolayısıyla, BTA’nın mide enjeksiyonu mide boşalmasını yavaşlatsa da, tokluk hissini arttırmaz veya vücut ağırlığının kaybına neden olmaz. Yazarlar, test edilenlere göre daha yüksek BTA dozlarının, gastrik boşalma veya kilo kaybında ek gecikmelere neden olacağı ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. (5)

Mide Botoks nasıl Yapılır?

Mide mukozasına enjeksiyon
Mide mukozasına enjeksiyon

Kırışıklıkların tedavisinde kullanılan aynı tedavi olan Botoks, gastroparezi tedavisinde de etkilidir. Bir piloroplasti ile aynı prensipte çalışan daha az invaziv bir işlemdir. Botoks lokal olarak verilir, bu nedenle yan etkiler yaygın değildir.

İşlemden önce:

Uyutularak yapılan Endoskopi işlemi aşamaları uygulanır. Hastaya işlemden yaklaşık 30-60 dakika önce hastaneye gelmesi talimatı verilir. Kalp monitörü, IV damar yolu açılması, oksijen ve sedasyon gibi hazırlıklar yapılır.

İşlem sırasında:

Hasta yatıştırılırken, doktor yemek borusu, mide ve pilor sfinkterini inceler. Botoks, pilor sfinkteri kaslarını gevşetmek amacıyla enjekte edilir. Mide botoksu işlemi yaklaşık 15-30 dakika sürer.

Mide Botoksu Yararları ve Avantajları

  • Kolay olması
  • Düşük maliyetli
  • Kısa sürede uygulanması, günübirlik
  • Ameliyata göre daha az invazif ve riskli olması
  • Diyet uygulayan hastalarda hızlı etki göstermesi

Mide Botoksu Zararları ve Dezavantajları

  • Kolay, ucuz ve kısa işlem olduğundan deneyimsiz kişiler tarafından yapılablmesi
  • Kanama
  • Perforasyon, mide delinmesi
  • Mide duvarında nekroz ve mide ülseri
  • Kalıcı olmaması. Mide botoksunun etkisi 6-12 ay kadar devam eder. Tekrar uygulanması gerek.
  • Tekrarlandığında aynı sonuç vermemesi

Kaynaklar

  1. https://www.em-consulte.com/en/article/156118
  2. http://www.turkiyeklinikleri.com/article/tr-botulinum-toksini-farmakolojisi-ve-terapotik-perspektif-48668.html
  3. https://www.livescience.com/54892-botox-weight-loss.html
  4. http://journalsblog.gastro.org/stomach-botox-for-weight-loss/
  5. https://agajournals.wordpress.com/
  6. https://www.g-pact.org/gastroparesis/treatment-options/surgical-intervention