Sızdıran bağırsak sendromu nedir?

Sızdıran (Geçirgen) bağırsak sendromu

Geçirgen veya sızdıran bağırsak sendromu (GBS), bağırsakların astarını etkileyen bir sindirim durumudur.

Sızdıran bağırsak sendromunda, bağırsak duvarlarındaki boşluklar, bakterilerin ve diğer toksinlerin kan dolaşımına geçmesine izin verir.

Birçok doktor ve sağlık uzmanı, sızıntılı bağırsak sendromunu (İngilizcesi Leaky Gut Syndrome LGS) teşhis edilebilir bir durum olarak kabul etmez. Bununla birlikte, mevcut bilimsel kanıtlar, sızdıran bağırsak sendromu bir dizi tıbbi duruma katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir.

Devamını oku

Kabızlık durumunda nelerin yapılması gerekiyor?

kabızlık tedavisi

Kabızlık (Konstipasyon, İngilizce = Constipation). Kabızlık, seyrek veya geçmesi zor bağırsak hareketlerini ifade eder. Dışkı genellikle sert ve kurudur. Diğer belirtiler arasında karın ağrısı, şişkinlik ve bağırsak hareketini tamamen geçmemiş gibi hissetme sayılabilir.

Devamını oku

Meckel Divertikülü nedir ve nasıl tedavi edilir?

Meckel Divertikülü nedir?

Meckel divertikülü, vitellointestinal kanalın kalıcı bir kalıntısıdır ve insanların yaklaşık yüzde 2’sinde mevcuttur. İnce barsağın son kısmında (İleumun antimezenterik tarafında) bulunur. Genellikle ileoçekal kapaktan 60 cm uzaklıkta ve klasik olarak 5 cm uzunluğundadır. Meckel divertikülü tüm üç kat bağırsak duvarı ve kendi kan kaynağı var.

Devamını oku

Karın ağrısı (Abdominal Pain)

Karın ağrısı nedenleri

Karın ağrısı nedir?

Karın ağrısı, göğüs kafesi (toraks) ve leğen kemiği (pelvis) bölgesi arasında oluşan ağrıdır. Her yaşta görülebilir. Latincede “Abdominal Pain” olarak bilinir.

Karın ağrısı tek başına bir hastalık değildir. Ağrıya neden olan hastalıklar çok geniş bir yelpaze halinde sıralanabilir.

Devamını oku

Polip nedir ve nasıl alınır? (Polipektomi)

Polip Polipektomi nedir?

Polip dokularda oluşan anormal kabartıdır. İnsan vücudunda oluşan çoğu polip iyi huyludur, yani temizdir. Çok farklı şekilleri vardır. Kimisi et beni, sivilce gibidir, kimisi de karnabahar veya brokoli gibi saplıdır. Kimisi de düz bir kabartı gibidir.

Devamını oku

Kolon Kanserinin belirtileri ve tedavisi

Kolon Kanseri

Kolorektal kanser genellikle kolon veya rektum içindeki polip adı verilen bir büyüme olarak başlar. Poliplerin bulunması ve çıkarılması kolorektal kanseri önleyebilir. Kolorektal kanserle ilgili önleme, tarama, tedavi, istatistik, araştırma, klinik deneyler ve daha fazlası hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu makaleyi ele aldım.

Devamını oku

Kolostomi nedir ve hangi durumlarda yapılır?

Kolostomi - İleostomi

Bir çok insan bu iki kelimeyi duymuştur ancak sanırım ki anlamını ve neden yapıldığını pek çok bilen yoktur. Çünkü kolostomi ve ileostomi işlemleri genelde bu durumlarla ilişkili olan hastalıklara sahip hastalar ve yakınları tarafından bilinir. Bu makalemde bu durumlarla ilgili yararlı ve kısa bilgiler vereceğim.

Devamını oku

Bulantının önemli nedenleri ve tedavisi

M

Mide bulantısı, toplumda mide rahatsızlığı ve kusma isteğinin duygusu olarak bilinir. Bulantı kelimesinin İngilizce’si “Nausea” olarak yazılır. Mide bulantısı mide içeriğini kusmak için ilk adım olabilir. Aslında Türkçe’de “Mide bulantısı” olarak bu durumun ifade edilmesi gereksizdir çünkü bulantı mideye özgü bir durumdur. Sadece “Bulantı” demek yeterlidir. (Ertan BEYATLI, MD, PhD)

Devamını oku

Eozinofilik Özofajit nedir?

Eozinofilik Özofajit

Eozinofilik özofajit durumlarında bir tür beyaz kan hücresi (eozinofil) yemek borusunun (özofagus) iç kaplamasında birikmeye başlar. Bu olayın sebebi ise yemek borusunun mukozasında yemeklere veya asit reflüsüne bağlı reaksiyonlardır. Bu reaksiyonların sonucunda yemek borusu iltihaplanıp hasar görebilir.

Devamını oku

Dışkı Nakli ne zaman ve nasıl yapılır?

Dışkı Nakli

Dışkı Nakli nedir?

Bu işlem kısaca bilgisayarı restleme veya format atma işlemi gibidir.

Fekal Microbiota Transplantı

Fekal Microbiota Transplantı (FMT), dışkı maddesinin serum fizyolojik veya başka bir solüsyonla karıştırıldığı, gerildiği ve bir hastaya kolonoskopi, endoskopi, sigmoidoskopi veya lavman yoluyla yerleştirildiği bir prosedürdür.

Devamını oku

ERCP nedir? Ne Zaman yapılır?

blank

ERCP bir kısaltmadır. ERCP’nin açılımı, Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi demektir. Özel ve esnek bir aletle (endoskop) karciğerden bağırsaklara giden safra yolları, safra kesesi ve pankreas bezesinin incelenmesi işlemini ifade eder. İşlem esnasında röntgen filimleri çekilir (x-ray skop).

Devamını oku

Postkolesistektomi Sendromu nedir?

Safra Kesesi ameliyatı sonrası şikayetler (Postkolesistektomi Sendromu)

Postkolesistektomi Sendromu (PKS) terimi, Safra kesesi ameliyatı (kolesistektomi) sonrası semptomların varlığını tanımlar. Bu semptomlar, safra kesesi patolojisinin neden olduğu düşünülen semptomların devam etmesini veya safra kesesine atfedilen yeni semptomların gelişimini gösterebilir. PKS ayrıca safra kesesinin çıkarılmasından kaynaklanan semptomların gelişimini de (örn., Gastrit ve diyare) içerir.

Devamını oku

Bağırsak Çürümesi nedir ve nasıl tedavi edilir?

Barsak Çürümesi

Bağırsaklara giden kanın azalması veya kesilmesi durumunda bağırsaklarda çürüme gelişir. Özellikle ince bağırsaklarda (intestin) görülür. Hayati tehlikesi vardır ve hemen tedavi edilmesi gerekir. Tıp alanında bağırsak çürümesi için İntestinal iskemi, İntestinal İnfarkt ve bağırsak nekrozu terimleri kullanılır.

Devamını oku

Göbek Deliği ağrısı nedenleri ve tedavisi

Göbek Deliği ağrısı

Göbek deliği Latincede Umbilicus veya Navel olarak bilinir. Göbeğin altında bulunan dokular göbek kordonunu (Umbilical cord) desteklemektedir.

Göbek Kordonu anne karındaki embriyo ve fetusa plazentadan giden bütün besinleri temin eder. Doğum sonrasında göbek kordonu kesilip klemplenir ve zamanla bölgede ileride göbek deliği olarak adlandırdığımız skar dokusu ve çukurluk oluşur.

Genel olarak, göbek ağrısının en sık görülen 4 nedeni şöyledir:

Devamını oku

Safra Kesesi Polipleri karmaşası

Safra Kesesi Polipleri

Çoğu zaman karın ultrason çekimlerinde tesadüfen görülen safra kesesi polipleri bazı hastaları ciddi bir şekilde endişelendirmektedir. Bu polipler safra kesesi taşı gibi mi? zararı var mı? kansere dönüşür mü? ne zaman ameliyat olunmalı? gibi bir çok soru işareti hastaların kafasını kurcalar durur.

Bugün bu makalemde bu sorulara hep birlikte yanıtlar aramaya çalışacağız. Şimdiden herkese geçmiş olsun..

Devamını oku

Mide Delinmesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Delinmesi

Mide Delinmesi, mide duvarının karın boşluğuna doğru açılması ve mide içeriğinin karına boşalması durumudur. Yüksek hayati tehlikesi vardır.

Acilen müdahale edilmediği takdirde ölümcül bir durumla sonuçlanabilir. Ayrıca, mide patlaması mide yırtılması veya Gastrik perforasyon olarak da adlandırılır.

Devamını oku

Kolonoskopi nasıl yapılır?

Kolon polipleri

İnsanın kalın bağırsak (kolon) uzunluğu ortalama 150 cm dir (yani 1.5 metre). Kalın bağırası incelemek için “Kolonoskopi” cihazı kullanılır.

Kolonoskopi nedir?

Kolonoskop, parmak büyüklüğünde ve ortalama 160-200 cm uzunluğunda esnek bir alettir. İçerisindeki fiberoptik ve ışık kaynağı sayesinde görüntüyü monitöre aktarır. Kolonoskopi işlemi ise kalın barsağın (kolon, colon) makat bölgesinden itibaren ince barsakların başlangıcına kadar incelemektir.

Devamını oku

Endoskopi nasıl yapılır?

Endoskopi nasıl yapılır?

Halk dilinde hortum olarak bilinen Endoskopi ışık yardımıyla organların içini gösteren bir tüptür. Endoskopi işlemi ise ortalama 5 dk gibi kısa süren ağrısız ve zararsız bir işlemdir. “endo” kelimesi “iç” ve “skopi” eki de “görüntüleme” anlamına gelmektedir. Türkçesi İçbakı.

Devamını oku