Geçirgen veya sızdıran bağırsak sendromu (GBS), bağırsakların astarını etkileyen bir sindirim durumudur. Sızdıran bağırsak sendromunda, bağırsak duvarlarındaki boşluklar, bakterilerin ve diğer toksinlerin kan dolaşımına geçmesine izin verir. Sızdıran (Geçirgen) bağırsak sendromu
Devamını Oku »Sindirim Sistemi Hastalıkları
Rektoskopi ve anoskopi nedir?
Rektoskopi ve anoskopi, makat (anorektal) bölgesindeki çok sayıda sorunu teşhis etmek için kullanılan önemli testlerdir. Proktolojide, bu iki test rektal muayenenin ayrılmaz bir parçasıdır.
Devamını Oku »Kabızlık neden önemli?
Kabızlık (Konstipasyon, İngilizce = Constipation). Kabızlık, seyrek veya geçmesi zor bağırsak hareketlerini ifade eder. Dışkı genellikle sert ve kurudur. Diğer belirtiler arasında karın ağrısı, şişkinlik ve bağırsak hareketini tamamen geçmemiş gibi hissetme sayılabilir.
Devamını Oku »Meckel Divertikülü nedir?
Meckel divertikülü, vitellointestinal kanalın kalıcı bir kalıntısıdır ve insanların yaklaşık yüzde 2’sinde mevcuttur. İnce barsağın son kısmında (İleumun antimezenterik tarafında) bulunur. Genellikle ileoçekal kapaktan 60 cm uzaklıkta ve klasik olarak 5 cm uzunluğundadır. Meckel divertikülü tüm üç kat bağırsak duvarı ve kendi kan kaynağı var.
Devamını Oku »Karın Ağrısı olanlar bunları bilmeli!
Karın ağrısı, göğüs kafesi (yani toraks) ve leğen kemiği (yani pelvis) bölgesi arasında oluşan ağrıdır. Her yaşta görülebilir. Latincede “Abdominal Pain” olarak bilinir. Karın ağrısı tek başına bir hastalık değildir. Karın ağrısına neden olan hastalıklar çok geniş bir yelpaze halinde sıralanabilir.
Devamını Oku »Makat Hastalıkları (Proktoloji)
Makat hastalıkları sindirim sistemin bittiği ve vücuttan çıktığı açıklık (yani anüs ve rektum) bölgesindeki durumları kapsar. Anüs rektumun dibinde başlar, kolonun (kalın bağırsak) son kısmı. Anorektal (Dentat) çizgi anusu rektumdan ayırır. Fasya adı verilen sert doku anusu çevreler ve yakındaki yapılara bağlar.
Devamını Oku »Pankreas İltihabı (Pankreatit)
Pankreatit, pankreasın iltihaplandığı bir hastalıktır. Pankreas, midenin arkasında ve ince bağırsağın yan tarafında yer alan uzun ve büyük bir bezdir. Pankreas iki ana şey yapar:
Devamını Oku »Polip nasıl alınır? (Polipektomi)
Polip dokularda oluşan anormal kabartıdır. İnsan vücudunda oluşan çoğu polip iyi huyludur, yani temizdir. Çok farklı şekilleri vardır. Kimisi et beni, sivilce gibidir, kimisi de karnabahar veya brokoli gibi saplıdır. Kimisi de düz bir kabartı gibidir.
Devamını Oku »Anal Apse’ nin 4 Belirtisi
Anal apse Makat bölgesinde (anüs) ağrılı irin birikmesidir. Genelde anal bezelerin iltihabından kaynaklanır.
Devamını Oku »Basur için Güncel Tedavi Seçenekleri
Toplumda basur veya makat şikayetlerine fazla önem verilmez, insanlar utanır ve doktora gitmek istemez. Bu üzücü bir durum. Çünkü basur da tansiyon ve şeker gibi bir hastalıktır. Bu hastalıktan kim kurtulmak istemez ki !!?
Devamını Oku »Kolon Kanseri belirtileri ve nedenleri
Kolorektal kanser genellikle kolon veya rektum içindeki polip adı verilen bir büyüme olarak başlar. Poliplerin bulunması ve çıkarılması kolorektal kanseri önleyebilir.
Devamını Oku »Kolostomi nedir ve kimlere uygulanır?
Bir çok insan bu iki kelimeyi duymuştur ancak anlamını pek bilen yoktur. Çünkü kolostomi ve ileostomi hastalar ve yakınları tarafından bilinir.
Devamını Oku »Barrett Özofagusu nedir?
Herkeste Barrett özofagusu gelişebilir, ancak uzun süreli GÖRH olan beyaz tenli erkeklerde gelişme olasılığı diğerlerinden daha yüksektir.
Devamını Oku »Mide bulantısı neden olur?
Bulantı nedir? Mide bulantısı, toplumda mide rahatsızlığı ve kusma isteğinin duygusu olarak bilinir. Bulantı kelimesinin İngilizce’si “Nausea” olarak yazılır. Mide bulantısı mide içeriğini kusmak için ilk adım olabilir.
Devamını Oku »Macrogol nedir? Nerede kullanılır?
Hasta sanki bu sorumu bekliyormuşcasına elini ceketin cebine attığı gibi ilaçı çıkarıverdi :) Kutunun üstünde: "PEGORION 12g", onun altında ise "macrogol. 4000" yazıyordu.
Devamını Oku »İkinci Beynimiz Bağırsaklarımız
Vücudumuzun sağlıklı ve düzenli çalışması için "ikinci beynimiz", yani bağırsaklarımız çok önemlidir. Stres ve bağırsaklar hakkında detaylı bilgi.
Devamını Oku »Probiyotikler, içimizdeki canlılar
Probiyotikler, insan vücudu için iyi olan canlı varlıklardır. Bu varlıklar mikrop, bakteri ve maya olabilir. Bu kelimeler, hastalık ve enfeksiyon gibi durumları aklımıza getirir. Halbuki vücudumuz nice iyi ve kötü mikroplarla doludur 🙂
Devamını Oku »Eozinofilik Özofajit nedir?
Bu hastalık son 20 yılda tanımlanmıştır, ancak yakın geçmişte sindirim sistemi hastalıkların ana nedeni olarak kabul edilmektedir.
Devamını Oku »Mide Botoksu ile zayıflamak mümkün mü?
Mide Botoksu, obez hastalarda midenin çıkış deliğine yakın bir bölgeye botulinum toksin maddesi enjekte edilme işlemidir. Bu işlem üst sindirim sistem endoskopisi ile yapılır.
Devamını Oku »Mide tüpü ne zaman yerleştirilir? (PEG)
Kısaltma adıyla bilinen PEG, Perkütan Endoskopik Gastrostomi anlamına gelir. Bu yöntemde, karın ön duvarından girilerek mideye esnek bir besleme tüpü yerleştirilir. PEG, beslenmeyi, sıvıları ve / veya ilaçları ağız ve yemek borusunu atlayarak doğrudan mideye konulmasını sağlar.
Devamını Oku »Dışkı Nakli ne zaman yapılabilir?
Dışkı nakli ile, İBS, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi birçok sindirim sistemi hastalık ile umut verici sonuçlar elde edilmiştir.
Devamını Oku »ERCP nedir? Ne Zaman yapılır?
ERCP bir kısaltmadır. ERCP’nin açılımı, Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi demektir. Özel ve esnek bir aletle (endoskop) karciğerden bağırsaklara giden safra yolları, safra kesesi ve pankreas bezesinin incelenmesi işlemini ifade eder. İşlem esnasında röntgen filimleri çekilir (x-ray skop).
Devamını Oku »Postkolesistektomi Sendromu nedir?
Postkolesistektomi Sendromu (PKS) terimi, Safra kesesi ameliyatı (kolesistektomi) sonrası semptomların varlığını tanımlar.
Devamını Oku »Bağırsak Çürümesi nedir?
Bağırsaklara giden kanın azalması veya kesilmesi durumunda bağırsaklarda çürüme gelişir. Özellikle ince bağırsaklarda (intestin) görülür. Hayati tehlikesi vardır ve hemen tedavi edilmesi gerekir. Tıp alanında bağırsak çürümesi için İntestinal iskemi, İntestinal İnfarkt ve bağırsak nekrozu terimleri kullanılır.
Devamını Oku »Her Safra Taşı için ameliyat şart mı?
Bir gün basit bir şişkinlik nedeniyle doktora gittiniz. Testlerde safra kesesi taşı çıktı. Hayda şimdi nolucak diye paniklemeyin. İşte bu makaleyi bunun için yazdım. Dr. Ertan BEYATLI
Devamını Oku »Crohn Hastalığı’na Güncel Yaklaşım
Türkçede Kron olarak telaffuz edilen bu hastalığın Latincede "Crohn's disease" olarak bilinir. Özellikle karnın sağ alt köşesinde ağrı ile kendini ortaya koyar.
Devamını Oku »İBS hastalarında Rifaksimin kullanımı
İBS (İrritable Barsak Sendromu) tehlikeli olmayan bir hastalıktır. Halk dilinde çoğu zaman “öldürmez ama süründürür” tabiri de sıklıkla kullanılmaktadır.
Devamını Oku »Özofajit’in 4 derecesi (ABCD) ve tedavi yöntemi
Yemeklerden sonra başlayan göğüste yanma, ağrı, boyunda gıcık, yutkunma zorluğu yemek borusu iltihabının bir göstergesi olabilir mi?!
Devamını Oku »Göbek Deliği ağrısı neyi gösterir?
Göbek deliği Latincede Umbilicus (Navel) olarak bilinir. Göbeğin altında bulunan dokular göbek kordonunu (umbilikal kord, Umbilical cord) desteklemektedir. Göbek Kordonu anne karındaki embriyo ve fetusa plazentadan (plasenta) giden bütün besinleri temin eder. Doğum sonrasında göbek kordonu kesilip klemplenir ve zamanla bölgede ileride göbek deliği olarak adlandırdığımız skar dokusu ve çukurluk …
Devamını Oku »Dışkı Kaçırma Sebepleri ve tedavisi
Dışkı Kaçırma nedir? Dışkı kaçırma veya tıp dilinde “Fekal inkontinans” olarak bilinen hastalık istem dışı ve zamansız dışkılama anlamına gelir. Kısacası dışkıyı tutamama durumudur. Bu rahatsızlık toplumda yaygın olduğu gibi çok farklı seviyelerde kendini gösterebilir. Yelpaze arada sırada çok kısa süreli istemsiz gaz çıkarma ile hemen hemen her gün hatta birden …
Devamını Oku »Tüp Mide ameliyatı – Yararlar ve Zararlar
Son zamanlarda ülkemizde ciddi artış gösteren tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi) hakkında toplum tarafından bilinmeyen bazı bilgilere değineceğim. Ameliyat olan ve henüz olmayan hastalara geçmiş olsun dileklerimi bildirir bu konu hakkındaki yararlı bilgilerin ulaşmasını ümit ederim. Op.Dr.Ertan BEYATLI
Devamını Oku »Mide Balonu ile Zayıflama nasıl olur?
Mide Balonu yönteminin ana hedefi midenin kapasitesini azaltarak daha erken doyma hissini sağlamaktır. Sönük bir balon yemek borusundan ilerletilerek mideye yerleştirildikten sonra balonun içerisi sıvı veya hava ile doldurulur böylelikle mide içerisindeki boşluk azaltılır.
Devamını Oku »Omental Torsiyon nedir?
Omental Torsiyon akut karın nedenlerinden biridir. Bu durumda omentum kendi ekseni etrafından dönerek omentumun distal bölümüne giden damarları kıstırarak nekroz ve infarktusa neden olur. Hastalarda aşırı karın ağrısı şikayetleri gelişir. Omental torsiyon genellikle yetişkinlerde görülür.
Devamını Oku »Odinofaji nedir? Tedavi seçenekleri nelerdir?
Toplumda çok az bilinen ama aslında yaygın olan bir durumdan bahsedeceğim. Adı Odinofaji. Gelin bakalım bu durum nedir, sebepleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?
Devamını Oku »Mide Polipleri nasıl anlaşılır?
Mide Polipleri endoskopi işlemi yapılan hastaların yaklaşık %5’inde tesadüf olarak bulunabilirler. Bu poliplerin %2’si erken mide kanseri içermektedir.
Devamını Oku »Barsak fıtığı (Divertikül) tedavisi
Kolon Divertikülü, basitçe barsak duvarının fıtıklaşması anlamına gelir. Bu vesile ile barsak duvarında kesecikler veya baloncuklar oluşur. Latincesi Diverticula dir.
Devamını Oku »Kolit hastalığı belirtileri nelerdir?
Kolit, kalın bağırsağın iltihabi durumlarını ifade eder. Yaygın ve ve sık görülen iltihap durumuna Ülseratif Kolit (Ulcerative Colitis) denir.
Devamını Oku »Mide Ülseri için 6 kural
Mide ülseri – Ülser kelimesi latincede Ulcer olarak bilinir ve kısaca yara anlamına gelir. Peptik Ülser ise asit ve pepsin maddesinin etkisi ile sindirimin iç kaplamasında (mukoza) oluşan yaralardır.
Devamını Oku »Gaitada Gizli Kan (GGK) Testi nedir?
Gaitada Gizli Kan (GGK) dışkıda gözle görülmeyen kan anlamına gelir. İngilizcesi, Fecal occult blood (FOB). Dışkıdaki az miktar kanı tespit edebilir (GGK testi).
Devamını Oku »Safra Kesesi Polipleri karmaşası
Safra kesesi polipleri kanserleşir mi? Safra kesesi poliplerini takip etmek gerekir mi? Tedavisi nasıl yapılır?
Devamını Oku »KCFT nedir? Ne zaman yapılır?
Karaciğerin sağlık durumunu anlamak amacıyla bakılan bir gurup biyokimya testidir.
Devamını Oku »Kolon Polipleri nasıl alınır?
Bu makaleme son zamanlarda dünya çapında ve özellikle ülkemizde toplumda sık sık rastlanan kolon poliplerinin takip ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.
Devamını Oku »Safra Gastriti nasıl anlaşılır?
Safra Gastriti adından anlaşıldığı gibi Safra sıvısına bağlı gastrit durumudur. Barsaklara akan safra sıvısı geri dönerek mideye geçer ve mukozada hasarına neden olur.
Devamını Oku »Mide Delinmesi (Gastrik Perforasyon)
Mide Delinmesi, mide duvarının karın boşluğuna doğru açılması ve mide içeriğinin karına boşalması durumudur. Yüksek hayati tehlikesi vardır. Acilen müdahale gerektirir. Ayrıca, mide patlaması mide yırtılması veya Gastrik perforasyon olarak da adlandırılır.
Devamını Oku »KÖS ne demek? LES Gevşekliği Nedir?
Normal şartlarda yiyecek ve içecekler yutulduktan sonra yemek borusu (özofagus, esophagus) aracılığı ile mideye doğru ilerletilir. Vücudumuzun pozisyonuna göre midedeki yiyecek ve içecekler yer değiştirebilir ancak yemek borusuna geri gitmez.
Devamını Oku »Safra Kesesi alındıktan sonra diyet
Safra kesesi ameliyatı oldum şimdi diyet gerekli mi? hangi yiyecekler bana dokunabilir? hangi yiyecekler bana iyi gelir?
Devamını Oku »Çölyak hastalığı nedir?
Çölyak hastası olan kişiler buğday,arpa, çavdar ve yulafta bulunan ve GLUTEN olarak adlandırılan proteine tahammül edememektedir.
Devamını Oku »Narkozla Kolonoskopi nasıl yapılır?
Kolonoskop, parmak büyüklüğünde ve 160-200 cm uzunluğunda esnek bir alettir. İçerisindeki fiberoptik ve ışık kaynağı sayesinde görüntüyü monitöre aktarır.
Devamını Oku »Apandisit Patlaması Nasıl Olur?
Apandisit her yaşta görülen bir hastalıktır. Ameliyat gerektiren en yaygın karın ağrısı nedenlerindendir. Ameliyat edilmediğinde ölüm riski gelişebilir. Özellikle çocuk ve yaşlılarda tanı konulması zordur.
Devamını Oku »Anal Fistül inatçı keçi
Anal Fistül nedir? Halk arasında Anal “Fistül ve Fissür” kelimeleri sıklıkla karıştırılır. Oysa ki ikisi de tamamen ayrı hastalıklar olup apayrı tedavi yöntemleri mevcuttur. Fistül kelimesi iki ayrı yüzey arasındaki bağlantı noktasıdır ve tünel veya kanal anlamına gelir.
Devamını Oku »Gastrit Çelişkisi ve kısır döngüsü
Bu hastalık öyle yaygın bir hale geldi ki. Hastalıktan ziyade artık şikayet gibi kullanılıyor. Hekim: şikayetiniz nedir? Hasta: hocam bende gastrit var! Gelin bakalım bu hastalık hakkındaki doğru ve yanlış bilgiler nelerdir ?
Devamını Oku »Hemoroid Zararları nelerdir?
Hemoroid sorunları tahmin edilenden çok daha fazladır. Şikayetlerini en aza indirmek için hemoroid hastaları kendilerine farklı bir yaşam tarzı benimserler. Yedikleri, içtikleri, zevkleri, moral durumları, hobileri ve daha nice alışkanlıkları istedikleri gibi değil, bu hastalığın şekillendirdiği gibi yaşamaya devam ederler.
Devamını Oku »İSHAL NEDENLERİ NELERDİR?
ishal dışkının sık olarak sulu veya yumuşak çıkması durumudur. İshal kesinlikle bir hastalık değil, polifaktöriyel kaynaklı bir semptomdur.
Devamını Oku »Endoskopi nasıl yapılır?
Endoskopi (halk dilinde hortum) ışık yardımıyla organların içini gösteren bir tüptür. “endo” kelimesi “iç” ve “skopi” eki de “görüntüleme” anlamına gelmektedir.
Devamını Oku »Anal Fissür nasıl tedavi edilir?
Anal Fissür oturakta (anusta) oluşan yırtıklar veya çatlaklardır. Çatlakların en yaygın nedenleri ise kabızlık, doğum ve düzensiz beslenme
Devamını Oku »