Özofajit Neden Olur?

Yemek borusunun iltihabına Özofajit denir. Bu iltihap akut ya da kronik (müzmin) olabilir. Bu hastalıkta adını Latincede özofagus (esophagus) ve –itis ekinden almaktadır. İngilizcesi esophagitis.

Çok Okunanlar

İltihap neden olur?

Toplumda en yaygın görülen sebep mide asididir. Buna — Reflü Özofajit —denir (GÖRH — gastroözofageal reflü hastalığı). Bu durum yemek borusu ve mide arasında kapağın yetersiz olmasına bağlıdır (bkz: LES Gevşekliği).

Özofajit - Endoskopi esnasında iltihaplı yemek borusu (özofagus) görüntüsü

Dinreç sistemi zayıf olan hastalarda bakteri, mantar veya virüs enfeksiyonu olabilir (özofageal kandidiyasis, Herpes özofajit).

Yakıcı maddeler örneğin asit veya alkali içildiğinde yemek borusunu tahriş edebilir. Bu durum genelde çocuklarda, akli dengesi bozuk hastalar veya intihar girişimlerinde görülür.

Ayrıca yemek borusu ışın tedavisi (radyoterapi), burundan hortum takılması (nazogastrik sonda) veya endoskopi gibi işlemler esnasında iltihaplanabilir.

Bazı yiyecek ve içeceklere karşı alerji durumu yemek borusunu etkileyebilir (bkz: özinofilik özofajit, makalenin devamında).

Yemek borusu ilrihabı bazı hastalıkların sadece bir parçası olabilir mesela Crohn hastalığı.

Özofajit Nasıl anlaşılır?

Yemek borusunun büyük kısmı göğüs kafesinde yer alır. Dolayısıyla iltihap durumlarında mide ve göğüste yanma, ekşime, bulantı ve ağrı görülebilir.

Ayrıca boyunda gıcık, yutma zorlu (disfaji) ve ağrılı yutkunma (odinofaji) eşlik edebilir. Bu şikayetler özellikle yemeklerden sonra artış gösterebilir.

Tanıya yönelik önce Endoskopi yapılabilir (bkz: Endoskopi nasıl yapılır?). Endoskopide iltihabın derecesi ve şiddeti — Los Angeles (LA) — sınıflamasına göre yapılabilir. Aynı zamanda endoskopi esnasında gerekirse patolojik inceleme için forseps yardımıyla biyopsi alınabilir.

Los Angeles Özofajit sınıflamasına
Los Angeles Özofajit sınıflaması

Özofajitin LA Sınıflanması

  • Grade A (LAA) — 5 mm’den kısa bir veya daha fazla mukoza kaybı
  • Grade B (LAB) — 5 mm’den uzun mukoza kaybı (mukoza kıvrımları arasında bağlantı yok)
  • Grade C (LAC) — mukoza kıvrımları arasında uzanan mukoza kaybı (özofagus çevresinin <%75 daha azı)
  • Grade D (LAD) — özofagus çevresinin >%75’den fazlasını kapsayan mukoza kaybı.

Özofajit nasıl tedavi edilir?

Tedavi altta yatan nedenlere göre yapılır. Asit reflüsüne bağlı iltihap durumlarında mide asidini azaltan çeşitli ilaçlar verilebilir. Enfeksiyon durumlarında antibiyotikler başlatılır.

Erken tanı çok önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde yemek borusunda ciddi hasar oluşur. Bu hasara bağlı bazen darlıklar bazen de doku değişimi görülebilir (displazi, metaplazi, Barrett özofagusu).

İlerleyen ve tedavi edilmeyen olgularda ise yemek borusu kanserinin gelişme olasılığı vardır (Özofagus CA). Cerrahi tedavide ise çeşitli anti-reflü ameliyatlar uygulanabilir.


Özel Durumlar

LES Gevşekliği (KÖS)

LES Gevşekliği durumunda midede bulunan asit yemek borusuna doğru ilerler ve orada tahriş ve yara oluşmasına neden olur (Reflü Özofajit). Bu durum Gastro-Özofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) olarak da bilinir. LES Gevşeklği hakkında daha fazla bilgi için: KÖS ne demek? LES Gevşekliği Nedir?

Eozinofilik Özofajit

Bu durumda beyaz kan hücreleri (eozinofil) yemek borusunda birikir. Kronik bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için: Eozinofilik Özofajit belirtileri nelerdir?

Barrett Özofagusu nedir?

Bu durumda yemek borusunu kaplayan örtü değişime uğrar ve barsak astarını andıran dokuya dönüşür. Barrett’s özofagusunu yemek borusu kanseri (Özofagus CA) riskini arttırır. Barrett özofagusun hakkında daha fazla bilgi için: Barrett Özofagusu nedir?

Odinofaji

Odinofaji ağrılı yutkunma demektir. Aslında odinofaji başlı başına bir hastalıktan ziyade bir çok hastalığın ortak bulgusudur. (yani bu durum bir hastalıktan ziyade şikayet olarak karşımıza çıkar).

Ağrılı yutkunma ile zor yutkunma veya yutkunma güçlüğü (Disfaji = Dysphagia) karıştırılmaması gereken iki AYRI bulgudur. Bazen ikisi de aynı anda olabilir, bazen de disfaji olmadan sadece odinofaji durumu tek başına ortaya çıkabilir. Odinofaji hakkında detaylı bilgi için: Odinofaji: Sebepleri, tanı ve tedavi yöntemi

Anahtar kelimeler: özofagus, özofajit, kös yetmezliği, les gevşekliği, GÖRH, endoskopi, barrett özofagusu, odinofaji, fundoplikasyon

“Özofajit Neden Olur?” üzerine 38 yorum

  1. hocam merhaba. yaklaşık 1,5 ay önce endoskopi yaptırdım. Sonuç :
    özofagus alt uçta büyüğü 1 cm bulan 3-4 adet mukozal kırık,
    Les fonksiyonu gevşek,
    Antrum: Mukozası ödemli hiperemik.
    Özofajit evre:B
    İlaç verildi ancak 1,5 aydır düzenli olarak kullanıyorum, ağrılarım ve şikayetlerim daha da arttı. nefes darlığı ve boğazda boğulma hissi, göğüs ve sırtta yanma oluyor sürekli.

  2. Hocam kolay gelsin iyi günler benim geçmeyen boğaz ağrım var ve kulağıma da vuruyor. midem ve gögsüm ağrıyor. ayrıca mide bulantılarımda var. ayrıca artık baya bi budurumu takmış bulunuyorum. endoskopi çektirdim sonuç
    özafacus :n
    özafagogastrik bileşke : hiperemik ödemli milimetrik mukozal kırıkları vardı.
    kardia: hiperemik benekli ödemli
    fundus: hiperemik benekli ödemli
    corpus:hiperemik benekli ödemli
    antrum: hiperemik benekli ödemli
    pylor:n
    bulbus :n
    post bulber bölge:n
    tanı: özafajitis (1) kr gastritis
    lütfen bana yardımcı olurmusunuz. ne yapmalıyım. teşekkürler

      • iyi günler hocam esopro 40 mg. ve rennie duo kullanıyorum.ama 1 haftadır daha bir iyileşme olmadı boğazımda yanma hala devam ediyor. Acaba doğru ilaçlar mı kullanıyorum. ve bana bir diyet listesi verebilir misiniz çok teşekkürler hocam.

  3. Merhabalar bende 10 seneden beri mide kapakcigi gevsekligi var ve h.pylori vardi, penesilin alerjim oldugu icin ilk tedaviyi birakmistim, 3 ay once h.pylori tefavi edildi ve endoskopi yerine gaita testi ile yok oldugu goruldu, midemden disariya odayi kapliyacak sekilde dışkı kokusu yayiliyordu doktorum ilac tedavisi olarak mide koruyucu tedavi edici ozellikli ilac versi fakar gecmedi endoskopi yapildi, ozefagus ust sfinker duzeyinde 10×10 inlet patch uyumlu lezyon izlendi, alt ucta La evre B özefajit, u manevrasinda gevsek sariyor les gevsekligi ,fundus,korpus,antrum mukozalari hiperemik ve ödemliydi bxler alindi ,pilor santralize izlendi ve pangastrit varmış , biyopside şişe 1.antrum, korpus diyor, nasil bir yol izlemeliyim biyopsi sonuclarim henuz cikmadi

  4. Merhabalr benim amcamın midesinde sıkıntı vardı , doktura gitti tanisinda: Grade a ozefajit , les gevşekliği (hill 2) pangastrit, eroziv bulbitis, deforme bulbus ‘ yazıyor tam olarak amcamın nasıl bir hastalığı var , bide nasil bir tedavi uygulanmalı nelerden kaçınılmalı. Simdiden vereceğiniz cvp icib teşekürler

  5. Merhaba hocam. Endoskopi sonucumda antral gastrit,les gevşekliği, grade b özafajit ve özafagus alt uçta polipoid lezyonlar olduğu yazıyor. Biyopsiler alındı. Polipoid lezyon tümör mü ?

  6. Hocam merhaba endeskopi anında parça alınması uygun görüldü ve çıkan biyopsi sonucunda ozefajit evresi B Çıktı nasıl bi yol izlemeliyim ne yapmalıyım hocam ileri benim için nasıl olur ve nasıl bi tedavi izlemeliyim

    • alkol ve sigara varsa uzak durum, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçının, akşamları çok sıvı içecekler almayın, ilaçları düzenli kullanın, gece yatarken bir yastık fazla kullanın

  7. Degerli hocam merhaba.
    Yaklaşık 8 yıldır mide problemim var ppi ler ile çok rahat geçiriyordum taki 4 aydır mide kaynaması yanma bulantı sürekli geğirme ve reflü perişan etti ilaçlar kesinlikle fayda etmiyor gastroloji dr ları ameliyat önermedi fakat 1 genel cerraha gittim endoskopi yaptı gevşeklik fazla özafajitte oluşmuş kesin ameliyat dedi mide fitigim yok ne yapmam gerekiyor şaşırdım kalktım endoskopi sonucu kronik gastrit les gevşekliği ozfajit

  8. Kös yetmezliği endoskopik eritematöz antral gastrit midede yanma yok çok ağrı yapıyor

  9. Sayın hocam merhabalar .
    Benim endoskopi sonucunda tani olarak . Ozofajit A- Ozofagal ulser_ Bulbar- Pangastrit- Bulbar-duodemum il derler yazmaktadir. AYrıca fundus, korpus – antrum da hiperemik odemli demekte. AYrıca Bulbus farme ve doudenum 2 de çok sayıda hiperemik odemli demektedir. Endoskopi sonucunun ne olduğu konusunda bilgi verebilormisiniz rica etsem . Acil olarak hastahaneye gitmiştim kusma bulantı gibi neden lerde . Kusmada kan gelmekte idi. Bu nedenle endoskopi yapıldı. 1 kaç aydır halsiz yorgun ve baş dönmesi bulantı kusma gibi şikayetim var.

      • Hocam yalnız biyopsi yapılmadı. Sadece mide koruyucu bir şurup verildi herhangi bir sey de söylenmedi. Ne yapmam gerekiyor . Bir yol gosterebilirmisiniz .

  10. Sayın Hocam; iyi günler, 27.11.2019 günü Endoskopi yaptırdım. Biyopsi sonuçlarını daha almadım. Bu hafta alacağım. Gastroskopi sonucu aşağıdadır.
    Endoskopik bulgular:
    Özefagus: Aritenoidler normaldir. Özefagus mukozası normaldir. Z çizgisi 37 cm de gastrik pililerin proximalinde lineer 1 cm lik erezyone izlendi. Hiatus diafragmaticus 37 cm dedir. Alt özefagus sfinkteri normaldir.
    Mide: Kardiya. funduslümen ve mukozası normal, korpus lümeni normal ve mukozası hiperemik lineer bir kaç 5 mm lik erezyon izlendi ve erezyonlardan bx alındı. Antrum hiperemik izlendi, Hp yönünden biyopsi alındı.
    Duodenum: Pilor normaldir. Bulbus ve 2. segment normaldir.
    Endoskopi Tanı: Özofajit (LA grade B), Eroziv Gastrit

    Bende aşırı derece gaz, şişkinlik ve kaşıntı (Makat – bacak arasında terleme ve kaşıntı) var.
    Ayırca: Hipo tiroid hastasıyım. 10 senedir Levertiron hapı günde 1 tane alıyorum. Kolestrol ve gizli şekerim var.
    Sonuç hakkında bilgileriini arz eder, iyi çalışmalar dilerim.
    Salih YAYAN

  11. 1.Derece Özafajitis , Antral Gastritis, Kayma Tipi Hiatal Herni benim Gastroskobi sonucumda çıkan sonuç. Nedir benim durumum,ne yapmam gerekir…

    • evet sigara mide asit seviyesini arttırır ve yemek borusu ile mide arasındaki kapağı gevşetir. bu durum asit reflüsü ve yanmaya yol açabilir

  12. Merhaba hocam,
    Yaklaşık 2 ay önce özel bir hastanede endoskopi çektirdim. Çıkan sonuçta mide fıtığı ve mide kapakçığımda gevşeme olduğu söylendi. Düzenli olarak verilen ilaçları kullanıyorum. Mide rahatsızlığından kaynaklı boğazımda faranjit var. Bu durum son derece günlük hayatta beni rahatsız ediyor. Meydana gelen boğazdaki faranjit ile ilgili;
    1.Hangi ilaçları kullanmam gerekiyor.
    2. Faranjit oluşumunu engellemek için neler yapmam lazım.
    Şimdiden teşekkür ederim hocam.

      • Endoskopi sonucumu sizin gibi değerli hekimlere gösterdim. Bana ameliyat olmanı gerektirecek bir durum yok dediler. İlaçlarımı düzenli olarak kullanıyorum. Ama boğazım 3 yıldan beridir bu şekilde… Boğazımdaki tahriş ve enfeksiyonun kalıcı olarak iyileşmesi için hangi ilaçları kullanmam gerekiyor.
        Teşekkür ederim

    • Ekim 1 endoskopi oldum ve les gevşekliği antral gastrit teşhisi konuldu herşeyi bi tarafa geçtim yutkunma zorlugu cok ve dilim beyaz hal aldı size de sormak istiyorum yutkunma zorlugu reflu mu tetikliyor hiç bir şey doğru düzgün yiyemiyorum her sey boğazımda kalacak gibi oluyor teşekkür ederim kolaygelsin iyi çalışmalar

      • yutkunmada ağrı veya zoruluk (odinofaji, disfaji) nedenlerinden birisi LES gevşekliğidir. Diğer sebepler araştırılmalıdır. KBB uzmanına muayene olmanızı öneririm.

  13. Hocam kolay gelsin endoskopi sonucum z line düzensiz özefagus alt uçta 3-4mmlik ereyonlar var saat 6 hizasında dil şeklinde somon renginde girinti yapan 7-8mmlik mide mukozası izlendi kardia skopu iyi kavramıyordu mide girişten itibaren bol safra izlendi artum ve korpus ödemli

  14. Merhabalar
    Endoskopi fiyatı öğrene bilirmiyim
    Sigortasız fiyatı

Yorumlar kapalı.