Ameliyat dikişleri ne zaman alınır?

Dikiş alma işlemi ağrısız, basit, kısa ve risksiz bir işlemdir. Ameliyatlarda iki çeşit dikiş kullanılır: Emilen ve Emilmeyen Dikişler. Emilen Dikişler (Absorbable sütur) kendiliğinden erir ve alınması gerekmez. Örneğin: vicryl, pagesorbe, catgut, PDS..vb. Emilmeyen Dikişler (Non-absorbable sütur) erimez ve bir süre sonra alınması gerekir. Örneğin: ipek, prolen, naylon..vb. Bazı emilmeyen dikişler ise alınmaz ve ömür boyu vücutta kalır, örneğin kanayan damarların bağlanmasında kullanılan ipek dikişler ve fıtıklarda kullanılan prolen sütürler.

Bazı ameliyatlarda dikiş alınma süreleri şöyledir:

Son zamanlarda deri insizyonları için otomatik tabancayla metal deri zımbaları (tel klips) uygulanmaktadır. Bu yöntemin avantajları ise hızlı, kolay, enfeksiyon oranı düşük ve standart bir şekilde her merkezde uygulanabilmesidir. Metal klipsler özel bir aletle sökülüp alınabilir. Klipsler emilmeyen dikiş sınıfına girer ve belli bir süre sonra alınması gerekir. Kapalı (laparoskopik) ameliyatlarda atılan metal veya naylon klipsler ise alınmaz.

Estetik dikişlerde genelde cilt altı emilen süturlar kullanılır. Bu dikişlerin alınmasına gerek yok ve zamanla kendiliğinden erir ve kaybolur.

Ameliyat dikişleri kaç günde düşer?

Ameliyat dikişleri ne zaman alınır?

Dikişlerin alınma zamanı yaranın iyileşme süresine bağlıdır. Dikişler tercihen doktor kontrolü altında alınması uygundur. Dikişlerle ilgili komplikasyon, yara yeri enfeksiyonu, yara dudaklarının tam kavuşmaması vb. durumlarda dikişler daha uzun sürede alınabilir veya aşamalı olarak (atlanarak) alınır.

Dikiş alınmazsa ne olur?

Bazı durumlarda (özellikle emilmeyen dikişlerde) dikişlerin uzun süre kalması sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar arasında ciltte renk değişimi, iltihap ve fistül oluşumu yer alır. Çok uzun süre bekleyen dikişler yaranın içine gömülebilir veya cildin altında kalabilir. Bu dikişleri almak için bazen ufak cerrahi müdahale bile gerekebilir.

Dikiş alınması için kullanılan malzemeler (makas, bistüri, pens, penset vb pansuman malzemeleri) steril olmalıdır. Aksi takdirde yaranın iltihaplanması cerrahi bölgenin açılmasına neden olabilir.

Genel olarak dikişlerin alınma Süreleri şöyledir

  • Yüz bölgesi: 3-5 gün
  • Baş, Boyun bölgesi: 5-7 gün
  • Kol-bacak (Ekstremite): 6-10 gün
  • Eklem bölgeleri: 10-14 gün
  • Gövde (Göğüs, Karın, Sırt ve Bel) bölgesi: 6-14 gün

İlgili Makale

Göbek Deliği ağrısı hakkında bilinmesi gerekenler

Ameliyat Dikişleri Nasıl Alınır
Ameliyat Dikişleri Nasıl Alınır

Pansumanı zamanı

yara_enfeksiyonu

Yara; deride veya bir başka organda doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Yara pansuman aşağıdaki sıklıkla yapılır:

  • Çok temiz ameliyatlar: pansuman yapılmaz (örneğin beyin ameliyatları, transplantasyon vb)
  • Temiz ameliyatlar: bir defa (örneğin guatr ameliyatı)
  • Normal ameliyatlar: toplamda 2-3 defa veya günaşırı (örneğin apandisit, kıl dönmesi)
  • Kirli ameliyatlar: günlük ve günde birden fazla pansuman gerekebilir (örneğin açık ve enfekte yaralar).

Su Geçirmez Pansuman — Bu pansumanlarda steril yara bezinin üzerinde yapışkan naylon mevcuttur. Böylece uygulandıktan sonra suyun yara bölgesine geçmesini engeller. Bu pansumanı kullanan hastalar rahatlıkla banyo yapabilir ve duş alabilir. Bu pansuman türleri bazı eczanelerde ve medikalllerde satılmaktadır. Ayrıca yarının üzerine sıkılan bazı spreyler kullanılabilir. Spreyle yaranın üzerinde ince su geçirmez bir film tabakası oluşturur. Örneğin opsite sprey, askina sprey, 3m cavilon, vb.

Su Geçirmez Pansuman yara bandı
Su Geçirmez Pansuman yara bandı

Ameliyat sonrası dikiş açılması durumlarında ise yaranın durumuna göre karar verilir. Erken dönemde (1-2 gün) açılan dikişlerin yerine yeni dikişler atılabilir. Geç dönemde (5-6 gün) tekrar dikiş atılması gerekmeyebilir. Bu duruma müdahale eden doktor karar verir.

Yara iyileşmesi

Vücutta oluşan yaralar ya normal doku (rejenerasyon) ya da skar dokusu ile kapanır.

Yara Çeşitleri

  • Akut yaralar: <1 ay içinde oluşmuş yaralardır. Bunlar; yanıklar-donuklar, sıyrıklar, kesi bölgeleri.
  • Kronik yaralar: >1 aydan daha uzun süre yara devam ediyorsa kronikleşmiştir. Bunlar; bacak ülserleri (arteriyel yetmezlik, venöz yetmezlik, lenfatik yetmezlik, vaskülitik yaralar), bası ülserleri, diabetik yaralar, kanser nedenli yaralar.

Yara iyileşmesinin aşamaları

  1. Kanama dönemi (Hemoraji)
  2. İltihap dönemi (İnflamatuar)
  3. Çoğalma dönemi (Proliferatif)
  4. Şekillenme dönemi (Remodeling)
Yara iyileşmesinin aşamaları
Yara iyileşmesinin aşamaları

İlk kanama döneminden sonra bölgede biriken trombositlerden trombüs oluşur. Bunlardan salınan growth faktörler makrofaj ve nötrofiller için kemotaktik etkilidir. Makrofaj ve nötrofiller nekrotik doku ve bakterilerin yaradan uzaklaşması için çalışır.

Yara İyileşmesi ekibinin, orkestrasının şefi Makrofajlardır.

3. Gün makrofajlardan salınan TGF-B fibroblastları yaraya çeker. Bu olayla proliferatif faz başlar. Makrofajlardan salınan growth faktörler aynı zamanda anjiogenezis ve yeni kapiller oluşumunu stimüle eder. Fibroblastlar kollagen üreterek ekstrasellüler matrikse salar bu, yara gerilimini sağlar. Remodeling yaralanmadan 2-3 hafta sonra başlar ve 1 yıla kadar sürer.

Remodeling sırasında yara gerilimi (Tensile strength) kollagen sayısında artış olmadan kollagen gerilim kuvvetinin artması ile artar. Ancak bu travma geçirmemiş kollagenin gerilim kuvvetine hiçbir zaman ulaşamaz. Tensile strength travma öncesinin ancak % 70- 80 ine ulaşabilir.

“Ameliyat dikişleri ne zaman alınır?” üzerine 19 yorum

  1. Hocam merhaba babam yaklaşık 2 buçuk ay önce sağ diz altı ampute edildi hastaneden çıktıktan 1 hafta sonra kontrole gittik herşey normaldi sonrasında covit salgını cıktı ve kontrollere gidemedik.ve gudukte nekrozalar oluştu şuan kemiği görünmeye başladı dikişler hala duruyor.babami bir türlü dr a götüremedik gitmek istemiyor ne yapmanız gerekir bu bölgeye tekrar ampute gerekirmi tesekkur ederim

    • elbette tekrar kontrol edilmesi gerek. derinin kapatılması için yama yapılabilir veya kemik uçları kısaltılabilir. Doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz. geçmiş olsun

  2. Hocam öncelikle sevgi ve saygilarimi sunuyorum,yaklaşık 2 buçuk ay önce apandist ameliyatı oldum dikiş aldırdım ama ameliyat bölgesinin basında farklı bir ipten kalın bir ip yani tek düğüm kalmış alinacaginida söylemedi hekimim biraz acımaya başladı ne yapmalıyım

  3. Ben kıl dönmesi ameliyatı oldum 1 ay oluyor iltihap ve dikişlerimden 1 tanesi açılma yaptı doktor rif ampul verip yara kapanana kadar dikişlerin alınmıycak dedi ne yapmam gerekiyor 1 aydır alınmaması beni çok tedirgin ediyor

  4. Kıl dönmesi ameliyati oldum bugün 15.gün dikişler hala alınmadı ne zaman alınması gerekir

  5. I simply want to state I am novice to blog and really enjoyed you’re site . Most likely I’m want to bookmark your website. You certainly feature excellent posts. Thanks a lot for revealing your blog website.

  6. 5yaşindaki oglum tetik parmak amelyati oldu 10 gun oldu dikişleri daha duşmemiş kaç gune iyileşir

  7. hocam kulak bölgemden ameliyat yag bezesi aldırdım kaç günde iyileşir

  8. 30 01 2020 de safra kesesi amaliyatı oldum dikişleri ne zaman aldırmam gerek

  9. Midem delindi ve doktorum 9.gün sonra tikiş leri alacam dedi ve tanıdık dokdor arkadaşımı aradım sakın aldırma dedi 14.gün müş süresi bu esnada zıbba teli kullanıldı ve hocam bugün dokdorumu bekler ken üşüttüm bir öksürük başladı dikiş lerim batlayacak sandım aldır mış olsam inanın batlar dı şimdi den teşekürler hocam

Yorumlar kapalı.